Dzieci z grupy „Badacze” po raz kolejny wcieliły się w rolę kucharzy i uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. Tym razem dzieci przy pomocy uczniów szkoły robiły pizze oraz sok z pomarańczy, marchewki i jabłek. Dzieci wspólnie przygotowały wszystkie składniki. Kroiły paprykę, szynkę, tarły ser, doprawiały sos pomidorowy, wyrabiały ciasto. Nad wszystkim czuwał sam zwycięzca Top Chefa Pan Dawid Szkudlarek. Na sam koniec oczywiście była degustacja wspólnie stworzonego specjału. Było pysznie. Dzięki warsztatom kulinarnym dzieci nabywają nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, a także umiejętności planowania i organizowania swoich działań. Ponadto rozwijają swoją kreatywność, samodzielność, sprawność manualną, zapoznają się z zasadami savoir- vivre przy stole. A wspólne przyrządzanie posiłków jest okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.
Mali kucharze – warsztaty kulinarne
