SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny, roztopionej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
DODATKOWO:
- przeróżne posypki do dekoracji
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.
Smacznego!!!