Przepis na Babeczki wielkanocne

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

DODATKOWO:

  • przeróżne posypki do dekoracji

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.

Smacznego!!!